Sunday, August 28, 2011

arnamus çiçeği ve babaannem / daucus carota & my grandma

Geçenlerde orkidelerim için güçlendirici besin bakarken, Arnamus Çiçeği tohumu satıldığını gördüm ve o an adeta çocukluğuma ışınlandım! fiuuvvv diye..
Malta'dayız (bu Malta orası değil, babaannemlerin bağ'ının adı). Yine etraf bu çiçekle dolu-öbek öbek, beyaz beyaz açmış ortalarında raptiye başı büyüklüğünde siyahlıklar mevcut..Rahmetli babaannem oturöuş çiçeklerin ortasına, önüne yığılı mısır dallarından mısır koçanlarını ayıklıyor, bir yandan da: "biz çocukken bu çiçeğin ortası, yarısına kadar siyah olurdu, o zaman ninem derdi ki bize -ileride ar-namus kalmadıkça bu çiçeğin de ortasındaki siyahlık azalacak hatta öyle azalacak ki bir gün gelecek çiçek akpak olacak-bak şimdi nokta gibi, siz büyüyünce bence hiç kalmaz" derdi umutsuzca ve eklerdi, "çocumm aman siz iyi insanlar, hak yemeyen hoşgörülü insanlar oluni herkese iyi davranın, eliniz de gönlünüz gibi bol olsun"..
Kendime bulunduğum reyondaki "fırsat anonsu" ile geldim :  "Bahçe sandalyeleirmizde kaçırılmayacak fırsat!"
Hikaye ne kadar doğru, ne kadar gerçek hiçbir zaman bilemedik ama şimdilerde bu çiçeğe rastlayacak kır, dağ, bayır bile zor oldu, dörtbir yanı apartman olan şehrimde! 

No comments: