Friday, May 23, 2014

Ege Üçlemesi 1 - Şirince

19 Mayıs Pazartesi'ye denk gelince - bize de "Allah" deyip, Cuma gününü de değerlendirip 4 günlük kallavi bir tatil yapmak kaldı. Şirince-Seferihisar-Alaçatı triosu yaparak Ege sezonunu açmaya karar verdik. Karpuz kabuğunu denize düşürdük yani;) 
Efes ve Kuşadası'na gidişler de aklımıza gelen ama hep pırrr diye geçtiğimiz Şirince istikametini ciddiye alalım dedik ve düştük yollara.
Adı gibi şirin ve miniminicik bir Ege Köyü karşıladı. Zamanında Rumca'da Kirkice, Kirkince ve Çirkince gibi adlar almış ama Cumhuriyet’in ilk yıllarında Şirince adını alarak özüne kavuşmuş:) Rumlar zamanla köyü terketmiş ama evlerinde ve köyün şarap yetiştiriciliğinde izleri çok net görebiliyorsunuz. Köye varır varmaz sizi Artemis Restoran ve Şarapevi karşılıyor. Kuruluşu bir hayli eski-MS 5. yy! Zamanında ilkokul olarak da kullanılmış. Zaten restoran içinde ufak bir müzemsi sergisi var. Şirince’nin beyaz badanalı evlerine bakarak köy kahvaltısı yapmak istiyorsanız alternatiflerden biri. 
Biz çok kalabalık görünce farklı arayışlara girdik-iyi de etmişsiz. Cici Şirince Mutfağı'nı keşfediyoruz. Nazar boncuklu, mavi beyaz dekorasyonu, yine aynı renk kareli masa örtüleri ve bahçenin tam ortasındaki ağaçtan sarkan rengarenk tülleriyle bizi mıknatıs gibi içine çekiveriyor. Oturduğunuzda düşünmeye gerek yok-hoppp serpme köy kahvaltınız, sıcacık gözlemleriniz, çayınızla beraber geliyor.
 
bu arada gördüğünüz kahvaltılıklar sadece bir kişilik! Kafi derecede iki kişiyi doyurur ve de ucuz! Masaya bunlar dışında söğüşler ve sahanda yumurtanız da geliyor-daha ne olsun?
alttaki ve üstteki köşeleri çok sevdik-tam foto çektirme merkezi olmuşlar:)
Şirince Cici Mutfak Hatırası:)
Tabi ne diyet kaldı ne niyet - homini gırtlak..Yükümüzü tuttuktan sonra köyün içinden yrüyüşe devam ederek Aziz Yahya Kilisesi'ne doğru tırmanışa geçiyoruz.
Safranbolu'yu andırıyor değil mi?? 
Aziz Yahya Kilisesi'n de malesef pekbirşey kalmamış:( O da bakımsızlığın kurbanı olmuş:(  
Kilisenin içinde kalan tek duvar freski:( 
Kilisenin altındaki mahzenden şarapların tadına bakıp, dayanamayıp alıyoruz birkaç şişe. Zaten meyveli şaraplar Şirince’nin olmazsa olmazları arasında. Yani almadan gidemiyosun. Çilek, karadut, böğürtlen ve vişne en popülerleri.. Biz ise yine üzüm şarabını seçerek bir kez daha kendimizi belli ediyoruz:P
Acı heryerdeydi:( 
Şirince’nin sokaklarında gezmeye devam..İstemeyeceğiniz kadar hediyelik eşyacı var:) Bilinen magnet, kupa, vs.nin yanısıra organik reçel, tarhana, turşu da dolu sokaklarda..ha bir de elde yapılmış papatyadan taçlar var heryerde.. 
Yeni şaraplar için Şişe Stoğu 
 Biz sevdik Şirince'yi - güne kahvaltı ile başlayıp, öğle yemeğinde de enfes Ege mezeleri/yemekleri yiyerek yarım günde rahat rahat gezebileceğiniz bu şirin köyü es geçmeyin.
Seferihisar-Sığacık'da görüşmek üzere..

No comments: