Thursday, November 17, 2011

Hırvatistan-Dubrovnik / Crotia-Dubrovnik

Evett..bayram tatili izlenimlerini paylaşmaya başlıyorum. 3 ülkeyi 3 bölümde, öne çıkan şehirleriyle anlatmaya çalışacağım ve tabi aklımda kaldığı kadarıyla:) umarım bu bilgiler birgün işinize yarar;)

Önce Dubrovnik ile başlayalım..Dubrovnik, kravatın doğduğu ülke Crotia’nın (Hırvatistan) popüler sahil kasabalarından biri. Kasaba diyorum çünkü nüfusu sadece 45.000.
Şehir küçük, sevimli, koylar harika. Özellikle kentin, Stari Grad denilen eski şehir bölümü başlıbaşına zamanı durduran ve sizi Orta Çağ’a götüren bir yer. Surlarla çevrili eski kente, Pile, Ploce, Peskarija ve Ponta kapılarından dört değişik noktadan giriliyor. 1991 yılında yaşanan savaştan sonra bozulan yapısı aslına uygun olarak yeniden yapılmış. Şehrin girişinde tabelalarda siyah noktalarla dolu olan harita, sırplar tarafından bombalanan yerleri gösteriyor.
Şehri çevreleyen surlar üzerinde para ödeyerek (70 Kuna =10 Euro) gezebiliyorsunuz ve buradan aslında hem Dubrovnik kıyılarını, hem de surların içindeki eski kenti izleyebiliyorsunuz. Benim tavsiyem bunu yapmak yerine teleferikle (cable car) yukarı çıkıp, şehrin nefes kesen manzarasını mevsime göre sıcak/soğuk bir latte ile taçlandırmanız yönünde;)
Şehir küçük olduğu için yorulmadan, yürüyerek gezebilirsiniz. Kentin en güzel köşeleri 'Stari Grad' içinde. Şimdi Stari Grad’ın en bilinen kapısından geçerek şehre girdiğinizi hayal edin. Kapıdan içeri girdiğinizde karşınızda başka surlar yükseliyor. Ragusalılar (şehrin eski sakinleri) savaşcı olmaktan çok tüccar olduklarından kendilerini daha akılcı yöntemlerle koruma yoluna gitmişler. Girişi kapan gibi yaparak düşmanlarının şehre kolay girmelerini önledikleri gibi zaman kazanarak, düşmanlarına ağır zarar verirlermiş. 2.kapıdan da geçince mermer döşeli uzunca bir cadde görüyorsunuz. Adı Stradun.
Şehrin girişinde yani Stradun Caddesi’nin girişinde solda Manastirla Şapelin arasinda, ilk sivil eczane var. Buradan el yapımı nemlendirici ve kırışık önleyiciler alabiliyorsunuz;) Sağınızda da çesme var. Çeşme’den caddenin sonundaki i-saat kulesine kadar olan mesafe 300metre. Saat kulesinin önündeki meydanın adı : Libertas/Özgürlük. Neredeyse her zaman birilerine bağlı olarak yaşayan bu ulus için Özgürlük gerçekten hassas bir konu! Temmuz boyunca bu meydanda özgürlükleri festivallerle kutlanırmış.

Buradan restoranlara kolayca ulaşabilirsiniz. Ana caddeye paralel arka sokaklara da bakmanızda fayda var. Daha ucuza daha hızlı servisle harika deniz mahsülleri ve pizzalar yiyebilirsiniz. İtalya karşı komşu olunca ister istemez etkilenmişler-harika sayılacak pizzaları var. Bu arada saatin akrebi yok şaşırmayın. Nedeni de o zamanlar zamanın bu kadar kritik olmaması;) yani 3 ile 3’ü 10 geçenin farkı yok:) Şimdi sırtınizi saata verin ve aşağı doğru inmeye devam edin. Solda sırasıyla Sponza sarayi,-gümrük binasi, arsiv ve merkez bankasi gelir. Yolun sağ tarafında ise şehrin simgelerinden biri olan Sivaslı Aziz Vlaho kilisesi görülür...Biraz ileride iç tarafa doğru girerseniz; sabah 7’de açılıp, 17:00ye kadar açık olan pazara girerseniz. Soldaki kapı ise sizi Marinaya çıkartır. Burada pazarlıkla 50 kuna’ya (bir kişi için) cam tabanlı tekne kiralayabilip şehri tekne ile gezip karşıdaki Lokrum adasına gidebilirsiniz. Korçula’da gidilebilecek adalardan..
Gece hayatı muhteşem değil yani beklentinizi sıfırlayarak gitmenizde fayda var. Kotor ve Budva ayrı-anlatacağım onları da;)
Biz gecelerimizi Rixos’un kumarhanesinde geçirdik:) benim ilk kumarhane tecrübem olduğu için ben beğendim kumarhaneyi ama Kıbrısdakilerle kıyaslanamazmış:) Ne mi yaptım? Tabii ki 3 gece de arka arkaya kazandım;)
Son olarak nerede kalabilirsiniz? Biz şehir merkezine 10 dk.mesafede bir yerde kaldık. Valamar Tirena Otel ***. Hizmeti ve odalar 5 yıldızlıydı! Personelin güleryüzlülüğünden hiç bahsetmiyorum. Tek diyeceğim şey : Vala Dario :)
Şimdi çektiğim fotolardan bir demet. Görüldüğü üzere makinamda ışık ayarı kötü durumda-değiştirmek şart oldu.
pazar yeri
pazar yerinde organik meyveler meşhur
marina..
teleferikle tırmanırken..
arka sokaklar
St.Vlaho Katedrali
antik eczanenin girişi
mağazalar çok antin kuntin:P

mont : Zara
tshirt : Zara
jean : Next
bot : Deichman
çanta : Assortie 
 
Saatin biraz yukarısındaki pizzacı-Suzi'nin yeri..Süpperdi!
saatin altındaki altın top gibi olan şey ayın konumunu gösteriyor, biz oradayken dolunaydı;)
otelimiz-şiddetle tavsiye edilir..

No comments: